Ve S5 sizlerle..
Samsung'un parmak izi okuyuculu, suya ve toza karşı dayanıklı yeni amiral gemisi test merkezimizde.
2014 yılının en iddialı Android modellerinden bir tanesi olan Samsung Galaxy S5, test merkezimizin yeni konuğu oluyor. Özellikle Galaxy S3 ile popülaritesini artırmaya başlayan Samsung, geçtiğimiz sene çıkardığı S4 ve Note 3 gibi modelleriyle de milyonlar satmıştı. S5 ise, artırılmış performansı ve anahtar elementler olarak gösterebileceğimiz özellikleriyle ön plana çıkıyor. Tabii ki suya ve toza karşı dayanıklı olması ve parmak izi okuyucu sensöründen söz ediyorum. Samsung, bu unsurları bir araya getirerek hem iOS, hem de Android tarafındaki rakiplerine cevap veriyor.
Tasarım
Samsung, Galaxy S5'te de Galaxy S serisinin genel hatlarıyla çizgisini korumayı tercih ediyor. Cihazı Galaxy S4 ile yan yana getirdiğinizde aralarında pek de farkın olmadığını görüyorsunuz. Ekranın büyümesi sebebiyle boyutlarda ufak tefek değişiklikler söz konusu tabii ki. 8.1mm kalınlığındaki telefon, 145 gram ağırlığında.
Telefonun on kısmında görsel anlamda önemli bir fark bulunmuyor. Arka kısımda ise, yine plastik malzemenin kullanıldığı çıkarılabilir bir kapak var. Bu kapak, rahat kullanım için iyi düşünülmüş diyebiliriz. Kaygan olmadığı gibi kolay kolay terlemelere de sebebiyet vermiyor. Arka kısımda dikkat çekici bir diğer detay ise, kameranın altındaki flash ışığının yanında yer alan sensör. Bu sensöre parmağınızı getirdiğinizde kalp ritminiz hakkında bilgiler öğrenebiliyorsunuz.
Cihazı kenarlardan saran metal çerçevesi, hafif dışa çıkık olarak tasarlanmış. Ekran da içeride kalmış. Böylelikle olası düşmelerde ekranın daha az zarar görmesi söz konusu.
Galaxy S5 ile S4'ü mukayese ettiğimizde dikkat çeken bir diğer görsel farklılık ise, alt kısımda yer alan şarj girişi. Samsung, bu girişi bir kapakla kapatmayı uygun görmüş. Ayrıca veri aktarımı ve şarj için bu kez microUSB 3.0 teknolojisinden yararlanıyor. Samsung, Note 3'te de USB 3.0'a yer vermişti. Bu sayede cihazı daha hızlı şarj edebiliyor ve veri aktarımı gerçekleştirebiliyorsunuz.
Suya ve toza karşı dayanıklı
Galaxy S5, suya ve toza karşı dayanıklı bir telefon. IP67 sertifikasına sahip olan telefon, 1 metre derinlikte 30 dakika boyunca çalışabiliyor. Tabii arka kapağının ve şarj girişinin tamamen kapalı olması koşuluyla. Zaten kapakları tam olarak kapatmazsanız ara ara ekranda kapakların açık olduğuna dair uyarı mesajları görebiliyorsunuz. Tabii Samsung'un hem suya dayanıklı olup hem de arka kapağının açılabilir, bataryasının çıkarılabilir olması, birçok kullanıcı içi avantaj olarak da görülebilir dezavantaj olarak da. Suya karşı güçlü olsa da Galaxy S5'i suya sokmamanızı tavsiye ediyoruz. En ufak bir damla sızıntı bile sizi zor durumda bırakabilir.
Arka kapağını açtığımızda...
Çıkarılabilir 2800mAh batarya ile karşılaşıyoruz. Hemen yanında da üst üste olmak üzere microSim kart girişi ve microSD kart girişlerine yer veriliyor. Galaxy S5, 16 ve 32GB'lık versiyonlar olarak satılıyor. İncelediğimiz model ise, 16GB'lık. İstenirse ek hafıza kartıyla hafızayı artırmak mümkün. 16GB'lık telefonun size verdiği kullanım alanı ise, yaklaşık 11.7GB.
Ekran büyüdü
Galaxy S5, beklentilerin aksine 5.1 inç değerde bir ekranla karşımıza çıktı. Ortaya atılan söylenti iddialar ve birçok analistin düşüncesi, 5.2 ve üzeri yönündeydi, ancak Samsung, 5.1'de karar kıldı. 1080p çözünürlük sunan bu ekran, 432 ppi değerinde ve üzerinde de Corning'in Gorilla Glass 3 teknolojisi bulunuyor. Sağlamlık hissiyatı için önemli bir hamle bu. Ve evet, Galaxy S5'te Super Amoled ekran kullanıyoruz.
Ekranın dokunmalara verdiği tepki gayet yüksek. En ufak dokunuşlarla saniyeler içinde birçok işlem gerçekleştirebilirsiniz. Ek olarak, ayarlar kısmına giderek dokunmatik hassasiyeti artırma şansınız da var. Tepkilerin yanında ekranın sunduğu görüntü kalitesi de başarılı. Farklı açılardan bakıldığında kalite kaybı yok denecek kadar az. Yoğun güneş ışığında da kullanımınızı sürdürebiliyorsunuz. Ancak bazen ufak bir sıkıntıyla karşılaşabilirsiniz.
Galaxy S5, ısınan bir telefon değil. Ancak bazen oyun oynamak, 3G bağlantısıyla bir süre internette gezinmek, telefonu biraz da olsa ısıtıyor. İşte böyle durumlarda birkaç kez ekranın kısa süreliğine de olsa sarardığını fark ettim. Tabii kısa süre sonra düzeliyor. Forumlarda yapılan yorumlarda, bazı kullanıcılar da Amoled ekranlı telefonlarında (Galaxy S3, Note 2 gibi) bu durumla karşılaştıklarından söz etmişler.
Parmak izi okuyucusu geldi
Suya ve toza karşı dayanıklık özelliği gibi parmak izi okuyucu sensör özelliği de geçtiğimiz yıl dikkat çeken bir unsurdu. Samsung, bu yeni modelinde ikisine de yer vererek hem kullanım kalitesini artırmayı, hem de daha fazla kullanıcıyı kendi tarafına çekme düşüncesinde. Peki bu okuyucu sensör iyi çalışıyor mu?
Öncelikle, Galaxy S5'teki parmak izi okuyucu sensörün iPhone 5s'inkinden farklı olduğunu, HTC'nin One Max'inde kullandığı sensöre göre de daha başarılı çalıştığını söyleyebiliriz. Görsel olarak pek fark yok belki, ancak ön alt kısımda yer alan home tuşu, artık bir parmak izi okuyucuya da sahip. Samsung, bu okuyucuda 3 farklı parmak izini kaydetmenize imkan tanıyor. Parmağınızı hafifçe üstten aşağıya doğru kaydırarak kilidi kaldırabiliyorsunuz. Başarısız olursanız da ekranda uyarılar alıyorsunuz. Birkaç kez denemenize rağmen başarılı olamazsanız da sizden kendi belirlediğiniz şifreyle kilidi kaldırmanız isteniyor.
Parmak izi okuyucu sensörü arada sıkıntı çıkarsa da genel olarak başarılı bulduğumu söyleyebilirim. Sadece telefonun kilidinin açılıp kapanması için değil, aynı zamanda internetten güvenli alışveriş için de sıklıkla başvurabileceğiniz bir araç bu. Hatta ilk adım olarak güvenli para transfer sistemi PayPal ile bir anlaşma sağlandı. İnternetteki birçok alışveriş sitesinin PayPal ile anlaşması bulunuyor ve böylelikle tek dokunuşla kredi kartı ve üyelik bilgilerine gerek kalmadan alışverişler yapabilirsiniz.
Yine telefonunuz kilit ekranındayken, kilidi kaldırmadan müzik değiştirebilir, acil aramalar gerçekleştirebilir veya fotoğraflar çekebilirsiniz. Hızlı kullanım için hoşunuza gidecektir.
Samsung, parmak izleriniz ve diğer özel bilgilerinizi almadığını, özel bir şifrelemeyle bu bilgilerin saklandığını da söylüyor.
KitKat
Galaxy S5, Android 4.4.2 KitKat ile karşımıza geliyor. Samsung'un kullandığı TouchWiz arayüzü biraz daha geliştirilmiş ve daha kullanılabilir olmuş diyebiliriz. Menüler arası geçişler, uygulama çalıştırma performansı, tarayıcı performansı ve oyun performansı gayet başarılı. Bunun ardında yazılımsal olduğu kadar teknik detayların da payı büyük. Telefonda Snapdragon 801 çipseti bulunuyor. Biraz açarsak, 2.5GHz değerde 4 çekirdekli Krait 400 işlemci, 2GB RAM ve Adreno 330GPU'suna sahip. Bu detaylar da Galaxy S5'i en yüksek performanslı telefonlardan bir tanesi yapıyor. Kullandığımız telefonun model numarası: SM-G900FQ.
4K video
İşte bir diğer dikkat çekici özellik daha. 4K video henüz çok yeni. Ne yayın, ne de yayın yapacak televizyonlar yaygın değil. Ülkemizi göz önüne alırsak, HD yayın yapan televizyon kanalları sayılı ve birçok insan hala VCD ve DVD videolarla vakit geçiriyor. Blu-Ray'in bile yeni yeni yaygınlaştığını söyleyebiliriz. Hal böyleyken 4K video birçok kullanıcı için gereksiz görünüyor belki, ama teknoloji meraklılarını heyecanlandırdığı da bir gerçek.
4K video çekme özeliği aslında Snapdragon'un 800 serisinde bulunuyordu, ancak kapalı bir özellik olduğu için kullanımına izin verilmemişti. Galaxy S5'te kullanılan Snapdragon 801 çipseti ise, bir nevi 800'ün biraz daha geliştirilmiş versiyonu.
Peki 4K video kalitesi nasıl?
Aslına bakarsanız her zaman 4K video izleyecek bir araç bulabilmeniz pek de mümkün değil. Snapdragon 801'in de 4K için yolun başında olduğunu söylersek yanılmayız herhalde. Çektiğimiz birkaç örnek videoyu izlediğimizde görüntüde sanki upscale, yani orijinal görüntünün çözünürlüğünün sonradan artırıldığı hissine kapıldık. Biraz bulanıktı doğrusu. Ancak tekrar etmekte fayda var. Hem çektiğiniz videonun depolanması hem de izleme imkanlarını göz önüne aldığımızda şu an 4K için gerçekten erken.
Kamera kalitesi
Telefonun arka kısmında ışığıyla beraber 16MP kamera, ön kısımda da 2MP kamera yer alıyor. İki kamera da 1080p video çekimlerine olanak tanıyor. Arka kamera, 4K video çekerken 30FPS, 1080p video çekerken de 60FPS değerinde işlem yapıyor. İki kameranın da gün ışığında başarılı olduğunu söyleyebilirim. Gece çekimlerinde ise, ışık seviyesine göre normal olarak kalitede düşüşler gözlenebiliyor. Çektiğiniz fotoğraflara çeşitli filtreler uygulama, yine çektikten sonra fotoğraflarda belirli noktaların netlemesini yeniden yapma gibi imkanlarınız bulunuyor. Arka kamerada dikkat çekici bir diğer taraf da seçilebilir odaklama özelliği. Ekranda istediğiniz yere dokunarak hızlıca odaklama yapabiliyorsunuz.
Kalbinizi dinleyin: S Health 3.0
Galaxy S5'te yer alan bir sensör, sizin kalp hızınızı ölçüyor. Firmanın belirttiğine göre Kalp Hızı Ölçer adındaki bu özellik, akıllı telefonlarda bir ilk. Parmağınızı arka tarafta, kameranın altında bulunan yere bastırıyor ve bir süre bekledikten sonra sonuçları alıyorsunuz. Zaten parmak basmanız gereken nokta da o esnada kırmızı ışıkla kendini belli ediyor. Tabii isterseniz bu telefonu Gear Fit bileklik veya Gear 2 saatinizle de kullanabilirsiniz. Böylelikle attığınız adımlar, yakabileceğiniz kalori oranları gibi konular hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz. Bu verilere sadece S5'i kullanarak da erişebiiyorsunuz, ancak %100 sağlıklı sonuçlar verdiğini söylemek zor olur. Elinizle sallasanız bile ölçüm yapabiliyor çünkü.
Ses kalitesi
Görüntü kalitesi olduğu kadar ses kalitesine de her geçen gün biraz daha fazla önem veriliyor. Bazı firmaların bu konular üzerine özel çalışmaları bile bulunuyor. Samsung da bu konuda gelişimini sürdüren markalardan. Galaxy S5'in arka kısmında yer alan hoparlörü, yeterli diyebileceğimiz düzeyde bir ses veriyor. Yüksek sesli ortamlarda yaptığınız video kayıtlarında da eski Samsung modellerine nazaran daha iyi sonuçlar elde edebiliyorsunuz. Yine de Samsung'un biraz daha yol gitmesi gerekiyor.
İndirme Güçlendiricisi
Galaxy S5'te microUSB 3.0, GPRS, Wi-Fi Direct, 3G, Bluetooth 4.0, NFC gibi bağlantı özellikleri bulunuyor. İsterseniz Screen Mirroring özelliğini açarak görüntü paylaşımında da bulunabiliyorsunuz. Bunların yanında bir de İndirme Güçlendiricisi seçeneği bulunuyor. Aynı anda hem şebeke bağlantısı hem de Wi-Fi bağlantınızı açarak indirme hızına olumlu katkılar sağlayabiliyorsunuz.
Ultra Güç Tasarrufu
2800 mAh değerinde çıkarılabilir bir bataryası bulunan ürün, tek şarj ile 1 günün üzerinde kullanım ömrü sunuyor. Cihazı kullandığım 1 haftayı aşkın süreçte 2. günün sonunu gördüğüm bile oldu. Tabii Samsung'un bir de "Ultra Güç Tasarruf" modu bulunuyor. Bu modu aktifleştirdiğinizde ekran gri tonlara bürünüyor ve tüm uygulamalar devre dışı kalıyor. Yalnızca telefon etme, mesaj gönderme, internet ve sizin belirleyeceğiniz birkaç uygulamayı kullanabiliyorsunuz. Böylelikle şarj seviyeniz az iken kullanım ömrünü maksimum seviyeye çıkarabiliyorsunuz.
Sonuç olarak Galaxy S5, bu yılın en performanslı telefonlarından bir tanesi. Parmak izi okuyucusu, suya ve toza karşı dayanıklı olması sebebiyle birçok kullanıcıyı çekebilecek potansiyele sahip. Ultra HD video çekebiliyor olması onu pek de özel kılacak gibi görünmüyor, çünkü bu teknoloji daha çok başlarda. Parmak izi okuyucu sensörü ise, özellikle internet üzerinden yapacağınız güvenli alışverişleriniz için kolaylık sunabilir. Telefonun yüksek performans konusunda bir sorunu bulunmazken özellikle tasarım konusunda takıntılı kullanıcıları tatmin etmeyebilir. Çünkü birkaç ufak değişiklik dışında S4'ten tasarımsal olarak hiçbir farkı bulunmuyor. Yine de şu an rakiplerine baktığımızda, 2199TL (16GB) ve 2299TL (32GB) fiyat etiketleriyle alınabilir bir amiral gemisi olarak görünüyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder