2 Aralık 2014 Salı

Grey Telefonlar Artık Garanti Kapsamında (kayıtdışı telefon kaydı)



Türkiye’de Yurt Dışından alınan cihazların kullanımında çoğu ülkede olmayan engellemeler mevcut. Bunun sebebi Yurt dışından yapılabilecek kayıt dışı ithalatı engellemek.

Şuan İphone6 nın Amerikadaki satış fiyatının 1450TL (649$) olduğunu ve Türkiye’de ise bu rakamın 2349TL olarak belirlendiğini düşünürsek kayıt dışı yoldan yapılacak ithalatta ne kadar ciddi kar marjlarının olduğunu görebiliriz.

Bunu engellemek için devlet yurt dışından gelen cihazları belirli süre açık tutmakta (max. 1 ay), bu süre zarfında kayıt ettirilmeyen cihazları da iletişime kapatmaktadır.

Kayıt yaptırmak için Türk pasaportunuz ile  Türkiye’ye giriş yaptığınız tarihten itibaren en fazla 1 ay geçmiş olması gerekiyor. Örneğin 03.10.2014 giriş tarihli pasaport ile 04.11.2014 tarihinde kayıt yaptıramazsınız.

Bu pasaport ile pasaport sahibi olan kişi vergi dairesine 135TL. harç ödemesi yapmalı ve harç ödemesinden sonra E-Devlet sistemine girerek Pasaport kaydını cihazın imei numarası ile beraber yapmalı.

Böylece kayıt işlemini tamamlayabiliyorsunuz. Fakat kullanıcılar için sıkıntı burada bitmiyor.

Firmalar arızalı olarak tespit ettikleri cihazlarına değişim kararı aldıklarında kullanıcı maalesef firma tarafından gönderilen yeni cihazı da kaydettirmek zorunda kalıyor.



Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) bu gibi durumlar için artık farklı bir uygulamaya gidiyor. Bu gibi durumlarda kayıt işlemini yine E-Devlet üzerinden yapabiliyorsunuz.

Fakat değişikliğin ilgili mercilerce değerlendirilmesi için;

*Değişim belgesi’nin antetli kağıt olması veya yetkili firma kaşesinin bulunması

*Değişikliği yapan firmanın kaşe bilgilerinin eksiksiz yazıyor olması

*Değişikliğin arıza sebebiyle yapıldığının belirtilmesi

*Ve en önemlisi değişimi yapılan eski ve yeni imei numaralarının belirtilmesi gibi hususların eksiksiz olması gerekmekte.

Yabancı pasaportlara kayıtta ise önemli bir husus var. Tüm adımlar aynı fakat ek olarak  1 adet gsm numarası üzerine cihaz kaydediliyor. Yani cihaz sadece bu gsm numarası ile çalışıyor.

Kaynak: cepteknolojisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder